VándorLáss EST – Szíriától Szaúd-Arábiáig Camino Steve-vel

Január 19. 18:00


Cím és elérhetőség

Bartók Béla sétány 788/1 , 929 01

Dunaszerdahely, Szlovákia

Tovább az esemény weboldalára


Megosztás

footer twitter icon email share icon footer facebook icon
Szíriától Szaúd-Arábiáig: 700 km thru hike a Jordan Trailen
  • Januárban ismét Csutka István, alias Camino Steve lesz a vendégünk az NFG-klubban .
  • Időpont: 2023. január 19. este 18:00-tól
  • Helyszín: NFG klub Dunaszerdahely
  • Vendég: Camino Steve
  • Házigazda: Kozmér Katalin és Kovács-Kovi-Zoltán
  • Belépő: tetszőleges felajánlás formájában
A kiadó helyek száma végleges, ezért jelezd a részvételi szándékodat. Az élmény, a tapasztalás megragadhatatlan, de valódi… A világ több hosszú távú túraútvonalának teljesítését követően bátran kijelenthetem, hogy hosszúságuktól függetlenül is ez a túra volt idáig mindközül a legnehezebb. A Jordan Trail 2015. óta létezik, amely 675 km hosszan szeli át Jordániát a szíriai határnál található Umm Qaistól a szaúd-arábiai határnál található Aqabáig, ahol szó szerint a Vörös-tenger hullámainál ér véget.
A Jordan Trail akármennyire is egy fiatal thru hike útvonalnak számít, mégis évezredekre nyúlik vissza a története, hiszen Damaszkusztól Kairóig és Jeruzsálemig, erre haladtak a karavánútvonalak, sőt, hogy teljes legyen a kép, Mózes, Jézus és Mohamed is járt az útvonal egyes szakaszain és a Nébó-hegy – ahonnan Mózes meglátta az Ígéret-földjét -, ráadásul az egyik legfontosabb zarándokút célpontja is volt, sőt a mai napig is az.
2019-ben, az USA-ban egy olyan esztendőben indultam útnak, amelynek mostoha időjárására az elmúlt 100 évben nem volt példa. Jordániában viszont épp az ellenkezője, kiemelkedően forró ősz, 6-10 %-os páratartalom és kiszáradt vízlelőhelyek vártak.
De mik okozták az útvonal nehézségét? Nincs jelölve, nincs ösvény, nehéz, omladékos, meredek terep, amely a hirtelen lezúdulható árvizek miatt veszélyes wádikkal van fűszerezve. De ott vannak a farkasok, hiénák, kígyók, skorpiók és legfőképpen a folyamatos kihívást jelentő agresszív pásztorkutyák. Mondjuk az sem tette könnyűvé a túrát, hogy egyes szakaszokon csak kiszáradt vízlelőhelyekre talál az ember. No de mit is várhatnánk egy sivatagokkal övezett területtől.
De akkor mi jelentette a túra szépségét, mitől született mégis annyi élmény, miből, vagy éppen kiktől tudtam oly sokat a természetről, a vörös- és fehér sivatagokról, a beduinok életéről, Jordániáról és természetesen jómagamról is? Tarts velem ezen az előadáson és sok-sok élményt és tanulságos információkat, tapasztalatokat fogok megosztani veled erről a zord, kőkemény, de meseszép közel-keleti világról!